Kompresorji

Kompresorji so izjemno koristne naprave tako za domačo, kot industrijsko uporabo, ki mehansko energijo pretvarjajo v stisnjen zrak. Glede na način delovanja jih lahko ločimo na različne skupine, kot so prostorninski ali izpodrivni kompresorji ter turbinski ali pretočni kompresorji. Kompresorji so izjemno uporabni, saj jih lahko uporabljamo za polnjenje naprav, brizganje, razpihavanje, zabijanje žebljev, čiščenje, barvanje in še bi lahko naštevali. Ker niso pretežki, so kompresorji nepogrešljive naprave tudi v gradbeništvu, saj delavcem omogočajo, da svoje delo čim hitreje opravijo.

Med bolj poznanimi kompresorji so batni, vijačni, puhala, ventilatorji in dentalni kompresorji. Batni kompresorji se uporabljajo predvsem v avtomobilski industriji in sicer za pogon t.i. pnevmatičnega orodja. Vijačni kompresorji so zaradi svoje zanesljivosti in daljšega delovanja priljubljeni v industriji, od batnih pa se razlikujejo tudi po tišjem delovanju. Puhala se uporabljajo na za izpiranje filtrov, transport vode in plinov, ter so pogosti v jeklarski in kemični industriji.  Ventilatorji so veliki kompresorji, ki so uporabni za prezračevanje rudnikov in podobnih zaprtih prostorov. V zobozdravstvu in drugih laboratorijih se pogosto uporabljajo dentalni kompresorji.

Potrebujete pomoč pri izbiri kompresorja in dodatne opreme zanj? Obrnite se na nas in z veseljem vam bomo pomagali pri izbiri!

Prikaz vseh 7 rezultatov

Pogosta vprašanja in odgovori

Kako vem, kakšno moč kompresorja potrebujem?

Kakšno moč kompresorja bomo potrebovali najlažje ugotovite tako, da preračunate koliko pretoka bodo potrebovala orodja, ki jih nameravate uporabiti. Tej številki prištejete še 30% in na ta način ugotovite, kako močni kompresorji bodo primerni za vaše potrebe.

Kako kompresorji delujejo?

Osnovni namen kompresorja je, da pri stisljivih snoveh v več stopnjah povečuje energijo. Z zmanjševanjem volumna snovi se povečuje tlak. Za delovanje potrebujejo vir energije (npr. elektriko), ki se v napravi spremeni v t.i. tlačno energijo.

Ali so vsi kompresorji tako glasni?

Kompresorji so zaradi svojega delovanja v osnovi zelo hrupni stroji. Večji kot je kompresor, glasnejše bo njegovo delovanje, vendar pa bo zaradi tega tudi močnejši. Na trgu sicer obstajajo tudi naprave z ohišjem za preprečevanje hrupa, vam pa vseeno priporočamo, da če je to mogoče, kompresor uporabljate nekje, kjer ne bo motil ljudi okoli vas.