Čelade

Zaščitne delovne čelade so obvezna oprema na delovnih mestih, kjer obstaja tveganje za poškodbe glave. Namenjena je zaščiti delavca pred padajočimi predmeti, udarci in drugimi nevarnostmi, ki se lahko pojavijo na gradbiščih, industrijskih obratih, v rudnikih, pri vzdrževanju cest, gozdarskih delih in drugih podobnih okoljih.

Delovne čelade so običajno izdelane iz trpežnih materialov, kot je polietilen visoke gostote (HDPE) ali polikarbonat. Imajo notranji oblazinjeni trak, ki se prilega glavi delavca, ter zunanji ščitnik, ki je odporen na udarce. Čelade so oblikovane tako, da absorbirajo energijo udarca in jo razpršijo, s čimer zmanjšujejo možnost poškodb glave.

Različne barve čelad imajo pomembno vlogo pri označevanju in prepoznavanju različnih skupin delavcev na gradbišču ali v industriji. Barvne oznake omogočajo hitro prepoznavanje določenega statusa, vloge ali specialnosti delavca. Tu je nekaj pogostih barv in njihovih pomenov:

  1. Bela čelada: Običajno se uporablja za inženirje, nadzornike, upravljavce gradbišča ali delavce, ki imajo vodstvene naloge. Bela barva pogosto označuje tudi delavce, ki so usposobljeni za prvo pomoč.
  2. Rumena čelada: Pogosto je dodeljena delavcem, ki izvajajo splošna gradbena dela. Prav tako se uporablja za delavce, ki opravljajo nadzorne in nadzorstvene naloge.
  3. Rdeča čelada: Uporablja se za električarje in druge delavce, ki delajo z električnimi napeljavami. Rdeča barva služi kot opozorilo na potencialno nevarnost električnega toka.
  4. Modra čelada: Pogosto se uporablja za delavce, ki opravljajo mizarstvo, slikopleskarstvo, vodovodne inženiringe ali druge poklice, ki niso povezani z gradbeništvom.
  5. Zelena čelada: Povezana je z delavci v varstvu okolja, kot so gozdarji, vrtnarji, kmetje ali delavci na področju odpadkov.
  6. Oranžna čelada: Uporablja se za delavce na cestah, gradbiščih ali drugih nevarnih območjih. Pogosto so to delavci, ki izvajajo signalizacijo, nadzor prometa ali dela s cestnimi vozili.
  7. Siva ali srebrna čelada: Pogosto se uporablja za obiskovalce gradbišča ali inženirskega osebja, ki ne izvaja specifičnih delovnih nalog.

Pomembno je opozoriti, da se lahko barvni sistemi in njihovi pomeni nekoliko razlikujejo glede na geografsko področje, industrijo ali organizacijo. Zato je vedno priporočljivo preveriti lokalne smernice in predpise ter se posvetovati s pristojnimi organi za zanesljive informacije o barvnih oznakah čelad v določenem kontekstu.

Prikaz vseh 4 rezultatov